Lähde

Lähde

Teemat


8.6.2015 Maailman merien päivä

Yk julisti kokouksessaan 5.12.2008 maailman merien päiväksi 8.6.
Äiti Teresa on aikoinaan lausunut viisaasti : Meistä itsestämme tuntuu, että tekomme ovat vain pisara meressä. Mutta ilman tuota pisaraa meri olisi pienempi.
Vuoden teemana on "Terveet valtameret, terve planeetta". Tavoitteena on vähentää muoviroskan määrää merissä. Muovi onkin todellinen suurongelma. Me kaikki tällä planeetalla olemme riippuvaisia terveestä meriekosysteemistä !Selkämeren kansallispuisto, näkymä ulapalle
Rantakäärme, Natrix natrix
14.6.2015 Kansainvälinen luonnonkukkien päiväTämän vuoden luonnonkukkien päivän teemalaji on suokasvi tupasvilla. Päivän suojelija on tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka mielellään tutkii itsekin luonnonkukkasia. Kansanomaisia nimiä tupasvillalle ovat jussinparta,luikkuheinä ja mustapää. Tupasvillaa käytetään tekstiilien valmistusosana, koska se ei aiheuta allergiaa. Vanha kansa käytti sitä tyynyn täytteenä. Öljyntorjunnassa tupasvilla on ekologinen vaihtoehto. Se imee itseensä 20 kertaa oman painonsa verran öljyä.
Suolla kasvaa lukuisia hurmaavia kasveja. Olen ihastunut suopursuun, karpaloon ja suokukkaan.


Tupasvilla, Eriophorum vaginatum

22.5.2015 Kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden päivä


Kansainvälisen luonnon monimuotoisuuden päivän viettämisen tavoitteenna on lisätä tietoisuutta ja ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta (biodiversiteetistä), tehdä ympäristönsuojelua tutuksi sekä ohjata kestävään kehitykseen luonnon hyödyntämisessä ja hyötyjen tasapuolisessa jakamisessa. Maailmassa on 1,75 miljoonaa tunnettua eliölajia, jotka ovat jatkuvassa muutostilassa ihmisen toimien takia.
Kunnioitan suuresti näitä pienen pieniä ja vähän isompiakin hyönteisiä ja kaikkia pieneliöitä, jotka ovat koko systeemimme perusta, elämän suurenmoisen kiertokulun mahdollistajia.22.5.2015 koppakuoriainen lehdellä
5.6.2015 Maailman ympäristöpäivä


Maailman ympäristöpäivää on vietetty vuodesta 1972 lähtien YK:n ympäristöohjelman (UNEP) organisoimana tapahtumana. Tarkoitus on kannustaa jokaista yksilöä, yhteisöä tai yritystä tekemään vaikka pienenkin teon ympäristön hyväksi. Tämän vuoden päivän teemana on metsä.Kansallispuistojen ohjeistustauluissa lukee: Hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään. Kunpa me kaikki osaisimme tuon edellisen lisäksi valita elämäntavan, josta jäisi mahdollisimman pieni hiilijalanjälki planeetallemme !

Näkymä Enojärven lahdelmaan 27.9.2014
J.L.Runeberg


5.2.2015 liputamme kansallisrunoilijaamme J.L.Runebergia. Hänen kunniakseen laitan tänne kuvat Vänrikki Ståhlin pihapiirin aitan salvuksista ja tuvan ikkunasta. Kuru 27.12.2014. -10 astetta, pilvinen päivä.
                                                                     


             Talviluonnon päivä

7.2.2015. Lämpötila +1 aste ja taivas pilvessä. Järvien jääpeite on paikoin heikko. Monet muuttolinnut ovat jääneet talvehtimaan Suomeen.


                   Knuutilan rannalta


                                                 Urossorsa Viinikanojalla               
                           21.3.2015 Maailman metsäpäivä (YK)


Maaliskuun 21. päivän omistamme maailman metsille ! Päivää on vietetty vuodesta 2013.
Nämä kuvat ovat metsäretkeltämme Jyränvuoren yksityiselle luonnonsuojelualueelle 28.12.2013. Vuorella kasvaa ainutlaatuinen jäkälämatto. On kuljettava varoen vahingoittamatta herkkää jäkälää.

      22.3.2015 Maailman vesipäivä (YK)

Vuodesta 1992 lähtien on vietetty YK:n Maailman vesipäivää. Meillä Suomessa ei ole huolia veden suhteen, joten säästäväinen vedenkäyttö tahtoo unohtua. Järvet, lammet, meret ja kosket kaipaavat kunnioitustamme ja suojelua.

            
   Suutarilankoski Kurun Riuttaskorven virkistysmetsäalueella.
   Ahtialanjärven jään kimallusta 22.3.2015


  22.4.2015 Kansainvälinen Äiti Maan Päivä


Kansainvälinen yhteisö julisti Rion kokouksessaan vuonna 1992 huhtikuun 22. päivän Kansainväliseksi Äiti Maan Päiväksi. 
Teemapäivä muistuttaa meitä, että meidän tulisi kunnioittaa maapalloa eokosysteemeineen päivittäin ja toimia valinnoissamme sen mukaisesti.
Aiheeseen sopii mielestäni kuvat Kiikunlähteestä. Se on lampi, mutta vesi on häikäisevän kirkasta ja täysin puhdasta lähdevettä. Veden läpi voi nähdä kaikki yksityiskohdat pohjassa. Kuusten lomasta se pilkistää hurmaavan turkoosina. Tämä harvinaislaatuinen lampi olkoon symbolina Äiti Maalle.
           Kiikunlähde Hollola 16.4.2015


9.-10.5.2015 Kansainvälinen maailman muuttolintupäivä


Maailman muuttolintupäivää (World Migratory Bird Day) on vietetty vuodesta 2006 lähtien. Tämän vuoden teemana on vesilintujen huomioiminen energiateknologiaa kehitettäessä. 
Suomen riistakeskus korostaa huomion kiinnittämistä vesilintujen kansainvälisesti koordinoidun metsästyksen ja ajantasaisen saalistilastoinnin merkitykseen.
BirdLife Suomi järjestää muuttolintupäivänä Tornien taisto -tapahtuman, johon tänä vuonna eri puolilla maata osallistui yli 2000 ihmistä. Harvinaisimmat havainnot olivat ruostesorsa, mehiläissyöjä ja pikkuhuitti. Tarkoitus on lisätä lintuharrastuksen tunnettavuutta. Osallistumismaksuja käytetään heinäkurpan suojeluun.
Meriharakka, Haematopus ostralegus 30.4.
Nokikana, Fulica atra 30.4.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti